Какви въпроси да зададете след изследване на съня ?

Какви въпроси трябва да задам след изследване на съня ?Имам ли някакви централни апнеи? Колко?
Има ли някакви съпътстващи заболявания? Какви са те?
Знаете ли дали имам изтичания на въздух през устата? Колко често? Какво препоръчвате за предотвратяване?
Знаете  ли дали проявявам позиционна сънна апнея (PSA)? Имах ли по-тежки апнеи в определена позиция на сън, в сравнение с друга? Имам ли нужда от по-високо налягане в една позиция и по-ниско в други? (Често сънните апнеи са по-тежки, когато спите по гръб.)
Има ли нещо необичайно от резултатите ми?
Как ще разбера дали лечението предотвратява апнеите?
Бих искал да имам апарат със софтуер, който да следи апнеите, хипопнеите и течовете на маската. Ще ми помогнете ли с подходящо предписание?В допълнение към въпросите трябва да:Получите копие на вашия тест на съня. Ваше право е да имате едно.
Получаване на копие на вашето CPAP предписание.
Уверете се, че сте обсъдили и нуждата от овлажнител заедно с CPAP апарата.Изследване на съня - Обструктивна сънна апнеяКакво е титриране?Ако след изследване на съня се определи, че имате обструктивна сънна апнея (OSA), ще имате нужда от титрираното проучванеза да се определи нивото на налягането, необходимо за поддържане на дихателните ви пътища отворени по време на сън. Титрирането може да се осъществи през същата нощ, в която и изследването на съня или може да бъде насрочено за по-късна дата.Титриране е научен термин, който означава да се добавя бавно малко повече от нещо, докато не се постигне желания ефект. По време на титриране на проучване, опитен специалист ще наблюдава съня ви и бавно ще увеличава налягането на въздуха на CPAP апарата, докато сте в състояние да спите, без или с минимално количество сънни събития (апнеи и хипопнеи). Вашите нужди от налягане варират през нощта, така че проучването за една нощ сън е с цел да ви се предпише правилното налягане.

Вашето предписано CPAP налягане ще бъде настроено на най-високо ниво, което е необходимо през нощта. Чрез предписване на най-високото налягане, Вашият лекар се надява да предотврати най-много спирания на дишане по време на съня, ако е възможно. Недостатъкът на този подход е, че вие ще имате най-високото налягане по всяко време, дори когато това е необходимо, само за част от нощта.

АПАП апаратите предлагат друга технология, която позволява на налягането да се коригира според нуждите ви при едно вдишване да е по-високо, a при друго по-ниско и това може да е от голяма полза в терапията ви и комфорта по време на сън. При тях се настройват две нива на въздушно налягане: ниска граница и висока граница и така апарата варира между тях според потребността ви, в случай на приближаваща апнея респективно налягането се покачва плавно за да бъде избегната тя, а когато апарата не засича приближаващи епизоди на апнея/хипопнея, то той поддържа ниската граница на налягането без да ви натоварва допълнително.

 

Публикувано в CPAP апарати, CPAP Терапия, Сънна апнея С етикет: , , , , , , ,

Вашият коментар