Обструктивна сънна апнея

Обструктивна сънна апнея (ОСА) е дихателно нарушение, от което страдат милиони хора по света, около 2-5% от възрастните над 30 годишна възраст са засегнати от ОСА, процентът се увеличава до около 50-годишна възраст, а след това намалява (вероятно поради смъртност от сърдечно-съдови заболявания).

Няколко анатомични фактора могат да допринесат за ОСА самостоятелно или в комбинация, по-специално размера на сливиците, както формата на носа, така и стеснение на горните дихателни пътища. По време на сън, настъпва мускулна релаксация в резултат на която дихателните пътища се блокират. Когато има пълно запушване на дихателните пътища, то предизвика дихателни паузи (апнея идва от гръцката дума „апнеа“ означава „без дъх“).

Дихателните паузи се появят през нощта и могат да продължат от няколко секунди до повече от минута. Когато процентът на кислород в кръвта пада до опасни нива, централната нервна система изпраща импулси до мозъка чрез които предизвикват внезапни събуждания, предотвратявайки подържането на дълбок сън, от който тялото се нуждае. Тези нощни събития, често водят до умора през деня, напрежение и раздразнителност – това състояние може да повлияе на дадено лице при вземането на решения и да създаде потенциално опасни ситуации, по време на работа и особено при шофиране.

 

По време на апнея пропада мекото небце и блокира дихателните пътища.
Последиците от обструктивна сънна апнея върху здравето също не са маловажни. Поради ОСА сърцето, мозъка и жизненоважни органи са лишени от непрекъснато насищане с кислород, а това би довело до сериозни поражения върху здравето, като например, нарушения в паметта, хипертония, коронарна болест на сърцето, инсулт, инфаркт, импотентност. Последните изследвания показват, че ОСА както и употребата на цигари, алкохол и повишаване на телесното тегло допринасят за сърдечно съдовите заболявания. Смята се, че около 40 000 души умират всяка година от вторични последици, причинени от ОСА.
Поради това ОСА е сериозно заболяване, което е желателно да бъде открито своевременно трябва да се следи и третира.

Публикувано в CPAP Терапия, Сънна апнея

Вашият коментар